Betekenis: ouderwets Schevenings gebak.
Ook bekend onder de namen Jan in de zak en zustertje.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 100 gram blanke rozijnen
- 100 gram krenten
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 4 deciliter melk
- 1 theelepel zout
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 eetlepel olie om in te vetten
- 100 gram roomboter
- 250 gram stroop
Bereidingswijze:
- Rozijnen en krenten laten wellen in wat lauw water en goed uit laten lekken.
- In beslagkom zelfrijzend bakmeel met melk, eieren, zout en vanillesuiker tot een glad beslag kloppen.
- De uitgelekte rozijnen en krenten erdoor mengen.
- Een schaal invetten met olie en bestuiven met bloem.
Het beslag in de schaal scheppen tot ⅔ van de hoogte van de schaal en afdekken met aluminiumfolie. - Zet de schaal in een grote pan en vul de pan met water totdat de schaal voor ⅔ deel onder water staat.
- Breng het water tegen de kook aan en laat de Poting in ongeveer 2½ uur gaar worden.
- Haal ½ uur voor het einde van de baktijd de deksel van de pan en prik gaatjes in de aluminiumfolie om overtollig vocht te laten ontsnappen.
- Met een satéprikker even kijken of de Poting gaar is.
- Leg een bord op de schaal en draai het samen om en laat de Poting uit de vorm glijden.
- Lekker met gesmolten boter, suiker en kaneel, stroop en verse vruchten.