bibendum

Betekenis: naam van de mascotte van de Franse bandenfabrikant Michelin, in Nederland beter bekend als het Michelinmannetje.
Hij is opgebouwd uit autobanden en wordt in veel poses afgebeeld. De naam is ontleend aan de Latijnse uitdrukking «Nunc est bibendum!» (= Nu moet er gedronken worden!).

De figuur verscheen voor het eerst op een reclame-affiche uit 1898. Daar heft hij een glas vol spijkers en glasscherven en roept: «NUNC est bibendum!!..». Onderdaan de affiche staat «Le pneu Michelin boit l’obstacle!» (= de Michelinband drinkt de hindernis!), een uit 1893 daterende slogan van het bandenmerk. De figuur en de slogan hadden zo’n succes dat de figuur al snel de naam Bibendum kreeg.

Het idee om de figuur te gebruiken kwam van André Michelin, een van de stichters van het bandenbedrijf. Hij herinnerde zich een stapel banden die op de Exposition universelle van 1894 in Lyon bij de stand van Michelin stond. Zijn broer Édouard Michelin sr. zou hem toen gezegd hebben: «Kijk, met armen eraan lijkt het op een mannetje».

Poster uit 1921

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud