curlingouder

Betekenis: ouder die alle obstakels voor het kind uit de weg ruimt, het kind beschermt voor alles wat er kan gebeuren.

Deze kinderen krijgen geen kans om ruzie te maken (en dus om conflicten op te lossen), om in de boom te klimmen (en om risico’s te leren inschatten en op hun eigen lichaam te vertrouwen), om zelf naar de winkel te gaan (en verantwoordelijkheid te leren) en ga zo maar door.

Curlingouders zijn een graadje erger dan helikopterouders. Die hangen als een helikopter boven hun kroost om voortdurend in de gaten te houden of ze nog ergens moeten bijsturen. Curlingouders grijpen al van tevoren in, soms nog vóórdat het kind in de gaten heeft dat er iets aan de hand is. Net als «sneeuwploegouders»

Hierdoor noemen we de generatie Z ook wel de pampergeneratie en bestaat deze hoofdzakelijk uit sneeuwvlokjes. Ook wel tropische vissen of praise-junkies genaamd. Sneeuwvlokjes hebben geen risico’s leren in te schatten, leren niet van hun fouten, hebben geen zelfvertrouwen, leren niet om conflicten op te lossen, en kunnen niet omgaan met nieuwe uitdagingen. Gevolgen zijn dat zij dingen nog niet kunnen als ze op de middelbare school komen en eenmaal in een baan terechtgekomen binnen een paar maanden overspannen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud