kandeel

Betekenis: oudhollandse drank bereid uit warme wijn, eierdooiers, suiker en een aftreksel van pijpkaneel, citroenschillen en kruidnagels (speciaal voor kraamvrouwen en kraamvisite.

Recept van Ina Buisman:

Ingrediënten

  • 1 citroenschil
  • 1 kaneelstokje
  • 10 kruidnagels
  • 7 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 1 fles witte Rijnwijn

Bereiden

Breng 2 dl water met citr.schil, kaneelstokje en de kruidnagels a.d. kook en laat het, met de deksel op de pan, zachtjes 1/2 uur trkken Zeef het vocht. Klop in een ruime hittebestendige kom de dooiers met de suiker tot een dik romig mengsel. Voeg al kloppend het gezeefde vocht en de wijn toe. Zet de kom op een pan met heet water, die op het vuur staat, de bodem v.d. kom mag het water NIET raken en verwarm het mengsel al kloppend tot licht gebonden. Klop minstens 10 min. Het volume moet flink toenemen. Drink kandeel lauwwarm.

Materialen

Kandeel is oudhollands geboorte drankje dat in kopjes geschonken moet worden voor de kraamvisite.

Henk van Blitterswijk

Auteur: Henk van Blitterswijk

Liefhebber van de taal die aan de zelfkant van Nederland gebezigd wordt. Ook liefhebber van bourbon whiskey en Ierse whiskey met een e, dark en gothic metal en de Keukenhof.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud