nierbroodje

Betekenis: gefrituurde gepaneerde snack van nierragout op toast.

Vroeger in de 21ste eeuw bij de klandizie van de snackbar net zo populair als de kroket.

Recept

Ingrediënten voor 8 nierbroodjes
  • 🍴 1 kalfsnier van circa 250 gr
  • 🍴 25 gr boter
  • 🍴 1 ui, schoongemaakt en kleingesneden
  • 🍴 25 gr bloem
  • 🍴 1 dl bouillon
  • 🍴 1 dl melk
  • 🍴 2 eieren, losgeklopt
  • 🍴 1 eetl fijngehakte peterselie
  • 🍴 8 sneetjes oud brood zonder korst
  • 🍴 6 eetl paneermeel
Bereiding
  1. Spoel de nier af onder koud stromend water en verwijder vliesjes en eventueel aanwezig vet;
  2. Breng de nier met ruim water aan de kook en laat alles 2 minuten koken;
  3. Schenk het water uit de pan en voeg vers water toe;
  4. Breng de nier opnieuw aan de kook;
  5. Kook de nier in circa 30 minuten gaar met een deksel op de pan;
  6. Laat de nier goed uitlekken en snijd ze daarna in kleine stukjes;
  7. Verhit de boter en fruit hierin de ui 3 minuten;
  8. Roer de bloem door het mengsel;
  9. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de bouillon en de melk toe tot een dikke en gebonden saus is ontstaan;
  10. Laat de saus 3 minuten zachtjes koken;
  11. Neem de pan van de hittebron af;
  12. Roer de stukjes nier, de helft van de losgeklopte eieren en de peterselie door de saus;
  13. Maak het mengsel op smaak met wat zout en peper;
  14. Spreid het mengsel uit op een plat bord en laat het afkoelen;
  15. Verdeel het afgekoelde, opgesteven mengsel over de sneetjes brood en wentel de met ragout belegde broodjes achtereenvolgens door de rest van de losgeklopte eieren en het paneermeel;
  16. Verhit de olie voor het frituren tot 190°C en frituur hierin de nierbroodjes met 2 a 3 stuks tegelijk mooi bruin en krokant;
  17. Laat de nierbroodjes uitlekken op keukenpapier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud